Teknoloji firmalarının moda şovları ve fuarlarında ki görünürlüğü yeni değil. Fakat gün geçtikçe moda ile teknolojinin bir araya geliyor olması moda haftalarında ki teknoloji firmaları görünürlüğünün de artmasını sağlıyor. New York Moda haftasından Paris’e, Samsung Google, Amazon gibi firmaların farklı hizmetlerle yaptıkları işbirlikleri geleceğe dair ipuçları veriyor.
Moda Şovları ve Fuarlarında Sponsorluk ve Reklamdan, Teknolojik İşbirliklerine
Moda şovları ve fuarlarında, sektör dışı birçok firma kendisini ve ürünlerini tanıtmak için yer alır. Moda şovu gibi özellikle lüks tüketime yönelik bir izleyici kitlesinin bulunduğu alanda, Mercedes gibi bir markanın sponsor olması yada Samsung’un en üst modelini tanıtması sponsorluk ve reklam temelli ilişkiyi gösterir.
Fakat son dönemde sadece reklam ilişkisinden farklılaşan ve işbirliği temeline sahip bir yapıya bürünen teknolojik açılımları görüyoruz. Örneğin, Google’ın Versace ile yaptığı VR tabanlı 3 boyutlu kıyafet tasarımı işbirliği buna örnek olarak gösterilebilir. Jennifer Lopez’in 2000 yılında Grammy ödülleri için giydiği tropical desenli elbise Google Images ürününün doğmasını sağlamıştı. 20 yıl sonra ise aynı elbise ile Google artık çok daha güçlü bir teknolojik altyapı ile moda endüstrisinin yanında yer alıyor ve böylece, B2B bir ürün defile alanında herkesin beğenisine sunulur hale gelmiyor.
E-Ticaret Firmaları
Amazon ve Alibaba ise, kendi platformlarında ki satışları artırabilmek için işbirliklerine gittiler. Amazon, Rihanna ile Savage x Fenty iç çamaşırı defilesini sunarken bu defileyi Amazon Prime’da yayınladı ve ürünlerin satışını kendi internet platformu üzerinden gerçekleştirdi.
Alibaba ise New York, Paris ve Milan gibi moda şovlarında ChinaCool adını verdiği etkinlikler düzenleyerek, Çinli modacıların tasarımlarını Avrupa pazarına tanıtma amacını güttü. B2C firmalarının, defilelerde gördükleri ürünleri, alibaba.com üzerinden sepete eklemelerini sağlayacak şekilde gör-satın al modeli ile hareket etti. Bu model sayesinde Çinli tasarımcıları bu tarz defilelerin yaratabileceği maliyetlerden korurken, yeni pazarlara penetre olmalarını sağladı.
Amazon ve Alibaba’nın diğer bir avantajı da, şovlar sonrası, bu şovlara ait tüm verileri toplayabilmeleri oldu. Her ikisi de şovun kaç defa izlendiği yada kaç farklı kullanıcının ürünleri gezdiği sepetine attığı vs gibi tüm verilere ulaşma imkanına sahipti.
Badgley Mischka ve Christian Siriano ise SAP tarafından geliştirilmiş defile analiz programı sayesinde izleyicilerin yüz ifadelerinden, mankenin üzerinde olan ürünlerinin beğenilip beğenilmediğini analiz ettiler. IOT ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullanan Runway by SAP sistemi kameralar ve sensörler yardımıyla izleyicilerin tamamının yüz ifadelerini izlemekte, analiz etmekte ve genel bir rapor haline getirerek kullanıcısına net bir rapor sunmakta.
Son Söz
Teknoloji firmaları ile moda firmalarının iş birliği süreçlerinde gelişmeler devam ediyor. Her ne kadar moda firmaları dijital dönüşümde çok hızlı hareket etmeseler de, eski iş modellerine sadık kalsalar da değişim adım adım gerçekleşiyor. Bu değişime daha hızlı ayak uyduran sadece firmalar değil ülkelerde rekabet avantajını ele geçirecek. Bu süreçte yerel teknolojilerin desteklenmesi önemli bir argüman.
Çünkü dijital devrim daha yeni başlıyor.