Moda endüstrisi hem perakende hem de üretim alanlarında yeni bir yapılanma içerisinde. Yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojiler iş süreçlerini ve değer üretme modellerini temellerinden sarsıyor. Online satış ve yeni lojistik süreçleri ile artık müşteride bu süreci daha hızlı yaşıyor. Bu teknolojik gelişimler ve moda veri analizi yaratıcılığı öldürecek mi? Tasarımcılar tehlikede mi?
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi moda sektörünün standart tasarım süreci, moda şovları, renk raporları ve etkinliklerden geçmekte. Moda profesyonelleri on yıllar içinde gelişen bu kültüre göre hareket etse de milenyum jenerasyonunun farklı talepleri ve bu talebin karşılanmasında ki hızın önemi gibi konular tasarımcıların önünde ki sorunlardan birisi. Pazara ihtiyaç duyulan ürünü, ihtiyaç duyulan hızda sunabilmek değer üretim sürecinin her noktasında gerekli. Üretimi ve lojistik süreçleri daha verimli ve hızlı hale getirmenin yanında tasarımcının da hızını artırmak temel bir zorunluluk.
Geriye Düşerseniz, Yakalamak Bir Çözüm Değil
“TommyNow” Tommy Hilfiger’ın birkaç sene önce ortaya çıkardığı bir konsept. Bu konsept de moda koleksiyonları, Gigi Hadid ve diğer modellerin üzerinde defilede göründükten hemen sonra dünya çapında satışa hazır hale getiriliyor. Böylece tasarımdan satışa geçen süre 3 kat daha hızlı bir hale geliyor.
Moda sektörü müşterisini çok fazla dinlemez, bunun yerine temel olarak kendi geliştirdiği tasarımları müşterilerine sunar. Fakat müşterinizi dinlemeniz gereken yerlerde vardır. Aynı röportajda Tommy Hilfiger müşterilerin talebinin daha hızlı bir şekilde istek ve taleplerinin karşılanması olduğunu belirttir. Böylece, müşterinin defilede gördüğü bir ürünü bir tıkla satın alma talebinin karşılanması gerektiğinden bahseder. Tasarımdan, ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadar geçen sürenin bu seviyede düşürülmesi, iş modellerinin yeniden düşünülmesi ve değiştirilmesi ile mümkündür.
Gör ve Al koleksiyonlar adı verilen bu iş modelinde henüz Burberry ve Tommy haricindeki firmalar ya geç kaldılar yada modele geçişte başarısız oldular. Endüstri çapında üretim sürecinin daha hızlı ve verimli hale getirilmesi artık bir zorunluluk. Üretim sürecinde ki verimsiz alanların elemine edilmesi için dijital dönüşüm, yapay zekâ, IOT, moda veri analizi gibi teknolojiler zaten kullanılmaya başlandı. Fakat bu teknolojiler sadece üretim ve lojistik de kullanılmıyorlar. Tasarım süreçleri de artık dijital dönüşüm ve yapay zekâ uygulamalarını kullanarak sürat ve verimliliklerini arttırmaya başladılar.
Yapay Zekâ Tasarımcıyı Nasıl Güçlü Kılar
Tasarımcının, her sezon defilelerden elde edilen, on binlerce fotoğrafı analiz etmesi, farklı bilgi kaynaklarından renk paletlerini görmesi ve sonrasında yorumlayarak yeni ürünler yaratması gerekiyor. Bu süreci devamlı olarak tekrar eden tasarımcının, her geçen gün hızlanan moda sektöründe daha verimli hale gelebilmesi için tasarıma daha fazla zaman ayırması ve analizleri teknolojinin yeni nimetlerine bırakması daha doğru olabilir
Tasarımcı, birçok farklı etkenden etkilenerek yeni dizaynlara imza atabilir, fakat analizin her zaman önünde olması onun yaratıcılığını göstermesi için daha fazla zamana sahip olmasını sağlar. Tommynow, Zara gibi bazı üst düzey firmaların, bu sistemleri kendi altyapılarına uyarlama sebepleri de tamda bu. Fakat bu yeni bir çalışma şekli ve kültürü gerektiriyor. Bu değişimi her firma maalesef başaramıyor.
Moda Veri Analizi için Son Söz
Dijitalleşme, dijital dönüşüm birçok sektörde değişiklikleri de beraber getiriyor. Moda dünyası da bu değişiklikleri net bir şekilde yaşıyor. Bu anlamda da yeni nesil analiz ve bilgi sistemleri, tasarımcıyı, tüketiciye bir adım daha yaklaştırırken, analiz edilmiş bilgi ile daha güçlü bir tasarım altyapısı sunuyor. Veri ve analiz; tasarımcıyı öldüren değil, tam aksine daha ileri taşıyan, tasarımcının elindeki yeni güç