Moda, her geçen gün dijital dönüşüm ile yeni ve farklı bir hal alıyor. Bu süreç içerisinde birçok soruna yeni dijital çözümler üretiliyor. Bu değişimin farkına varan bazı firmalar şimdiden yatırımlarını bu alana kaydırmaya başlamış durumdalar. Bu yazıda moda perakendesi ve konfeksiyon üretiminde AR ve VR teknolojilerinin nasıl kullanılabileceğine dair örnekler ve çözümler üzerinden ilerleyeceğiz

AR ve VR Nedir

Geçtiğimiz on yıl boyunca, teknolojik gelişmelerin ve internetin, klasik sektörlerin satış ve üretim modellerini nasıl etkileyeceği konusunda birçok fikir ortaya atıldı. Bu fikirlerin bazıları perakendenin tamamen ortadan kalkacağı ve e-ticaretin bu sistemin yerini alacağı, insansız fabrikaların ortaya çıkacağı ve insanların işsiz kalacağı üzerineydi. Bugün bu görüşlerden oldukça uzağız fakat yepyeni iş modelleri gelişti ve gelişmeye de devam ediyor.

Perakende, fiziksel mağaza ile e-ticaretin arasındaki sınırları her geçen gün daha da belirsizleştirirken, üretim hatlarında kullanılan teknolojiler daha verimli ve etkin süreçler yaratılmasına imkan sağladı. AR ve VR her iki noktada hizmet edebilen ödemli bir teknolojik gelişim. O nedenle öncelikle AR ve VR’ın tanımlanmasıyla başlayalım

AR (Augmented Reality) : Temel olarak gerçek dünyada görüntülerinin üstüne bilgisayar tarafından üretilmiş sanal görüntülerin bindirilmesi anlamına geliyor. (https://www.youtube.com/watch?v=uIHPPtPBgHk)

VR (Virtual Reality) : Kullanıcıyı saran ve tamamen sanal olarak üretilmiş 3 boyutlu bir ortamda, bilgisayarın kullanıcıların tepki ve taleplerine cevap vermesi olarak tanımlanabilir.

Moda Perakendesinde AR ve VR

Millenyum kuşağı olarak da adlandırılan yeni jenerasyon gençlerle birlikte ortaya çıkan yeni bir akım var. Nownership olarak da adlandırılan bu akım, sadece bir ürüne yada markaya sahip olmayı talep eden eski jenerasyonların aksine bu markanın veya ürünün arkasında ki hikayeyi bilmeye odaklanıyor. Bu odaklanma, geniş çerçevede sürdürülebilirlik veya doğayı koruma gibi unsurlara da sıklıkla yöneliyor.

Tüm bu unsurlar tek bir hikâyede dengeli bir şekilde birleştirilse bilse bunu müşteriye aktarmak önemli bir mesele. İşte burada AR ve VR teknolojileri devreye giriyor.

Bir önceki yazıda Burberry’nin mağazalarında RFID ve Digital Signage ürünleri ile birlikte nasıl başardığını konuşmuştuk. AR ve VR teknolojileri ise bu noktada daha kalabalık mağazalarda daha kişisel sunumlar ortaya koyarken aynı teknolojiye evinizde de ulaşabileceğiniz için mağaza ile e-ticaret arasında ki sınırları da kaldırıyor. Böylece temeli “deneyim” olan yeni bir yapıya doğru evrilmiş oluyorsunuz.

Gerek AR gerek VR teknolojileri farklı firmalar tarafından kullanılmaya devam ediyorlar. Örneğin ZARA geliştirdiği AR yazılımlı akıllı telefon uygulaması ile mağaza içinde ütünün 7-12 saniyelik videolarını gösterebiliyor. Bu arada GAP ise VR tabanlı bir uygulama ile avatarların üzerinde kıyafeti göstererek kıyafetin üzerinizde nasıl duracağının provasını verebiliyor.

Kültür Bariyeri

Gerek AR gerek VR uygulamalarının en önemli yanlarından birisi kıyafeti sizin üzerinizdeymiş gibi gösterebilecek teknolojilere sahip olmaları. Evinizde televizyon karşısında yada mağazada ayna görünümlü ekran karşısında kıyafeti üzerinize giymeden ürünü sanki üzerinize giymiş gibi prova edebilirsiniz. Peki neden yapılmıyor sorusunun cevabı, sorunun teknik değil kültürel yada güvenlik temelli olması. Çünkü bu sistemlerin üzerinizde ürünü tam olarak gösterebilmesi için fiziki yapınızın mükemmel bir biçimde ölçülendirilmesi gerekli. Bu ölçülendirilme içinde ya mağazada yada evinizde bir kameranın karşısında fiziki ölçünüzün alınabileceği şekilde (ki buna çıplaklık da dahil) hazır bulunmalısınız. Gerek firmalar gerekse de müşteriler henüz buna hazır değiller diye düşünebiliriz

Üretimde AR ve VR’ın kullanımı

Çok uzun bir süredir bilgisayar tabanlı teknik çizim programları ile ilerlemeye devam ediyoruz. Yeni dönemde bu programlar artık 3 boyutlu hale geldiler ve hatta size modelin dönerken yada yürürken kıyafetin nasıl hareket edebileceğini dahi gösterebiliyorlar. Şimdi bunu AR ve VR ortamında yaptığınızı düşünün. Mankeninizin podyumda yürürken yada müşterinizin sokaktaki hareketlerini canlı bir şekilde seyrederken elbise üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz yeni bir çağa giriyoruz. Farklı vücut yapılarına, şekillerine veya kilo boy farklılıklarına göre tasarladığınız ürünün müşterinizin üzerinde nasıl durabileceğini görebileceğiniz buna göre ürününüzü optimize edebileceğiniz yeni bir yapı

Üstelik ürünü bu şekilde tasarladığınızda oluşacak teknik bilgiler e-ticaret siteleri tarafından da kullanılabilir şekle gelecektir. Böylece müşterinize AR ve VR ile gösterime hazır tasarımlar sunmuş olursunuz.

Son Söz

Moda da dijital dönüşüm için kullanılabilecek birçok teknolojik yenilik var ki bunlardan yavaş yavaş bahsediyoruz. Burada temel konu dijitalleşerek müşterinize hangi yeni şekillerde hizmet edebileceğiniz, onların taleplerini hangi yeni metotlarla karşılayabileceğiniz. AR ve VR moda üreticisine, satıcısına ve müşterisine yepyeni alanlar açıyor. Bu alanları değerlendirmek, sadece teknolojiye değil yeni bir çalışma modeline de adapte olmayı gerektiriyor. Bu yeni modellere uyum sağlayan firmalar arayı gittikçe açıyor. Uyum sağlayamayanları ise zorlu bir gelecek bekliyor.